Show More

Espacio de Ensayo y Creación de la Cia.VERO CENDOYA

Rehearsal and Creation Space of VERO CENDOYA dance Co.

LABORATORI DE CREACIÓ amb IVÁN MORALES

Del 4 al 9 de marzo

“Nosaltres els joves, però, completament reclosos en les nostres ambicions literàries, ens vam adonar poc d’aquests perillosos canvis: Tan sols teníem ulls per a llibres i quadres. No teníem ni el més mínim interès pels problemes polítics i socials: ¿què significaven aquelles renyines cridaneres a la nostra vida? La ciutat bullia durant les eleccions, i nosaltres anàvem a la biblioteca. Les masses s’alçaven, i nosaltres escrivíem i discutíem de poesia. No vèiem els senyals de foc a la paret, estàvem entaulats com antigament el rei Baltasar, assaborint sense cabòries i sense por de mirar cap al futur totes les menges exquisides de l’art. I tan sols quan, unes dècades més tard, parets i sostre es van esfondrar damunt els nostres caps, vam reconèixer que els fonaments feia temps que estaven socavats i que amb el nou segle havia començat ensems a Europa l’ocàs de la llibertat individual.”

 

Stefan Zweig, El món d’ahir.

 

 

Zweig, des de la burgesia intel·lectual jueva de la Viena d’entreguerres, i nosaltres, encara amb valors burgesos però dins d’un ecosistema cultural precari i en un món que sembla en caida lliure cap un neo-feudalisme totalitarista, amaguem el cap sota terra com estruços, envoltats de flames que no volem veure, però amb els culs inevitablement socarrimats.

 

Hem de deixar de fer teatre? D’explicar-nos històries? Jo crec que no, en absolut, al contrari, quant més ens costi entendre la realitat, més necessitarem trobar-nos i buscar en l’artifici i en la ficció, junts al voltant de la foguera.

 

Ara bé, per què és tan fàcil fer un teatre que ens ajudi a entendre el món i transformar-lo? Com sabem que no som com el rei Baltasar? Com sabem que no estem d’esquenes a les senyals de foc a la paret?

 

No tots els artistes s’han dedicat a assaborir sense cabòries i sense por de mirar cap al futur totes les menges exquisides de l’art, hi ha dramaturgs que ens han deixat testimonis lúcids d’aquelles ombres que la majoria dels seus coetanis no volíen veure, i que finalment van acabar per determinar el seu futur de manera irreversible. Ödön von Horváth al 1926 va escriure La Bella Vista (Zur Schönen Aussicht), una obra que no es va aixecar fins l’any 1969), on ens descrivia el paisatge de devastació moral posterior a la Primera Guerra Mundial que donaria pas a un segon infern col·lectiu molt aviat. És una comèdia fosca i abjecta, a moments desagradable i sàdica, un mirall gens amable a un públic que tenia por i també necessitat de mirar el que realment passava al seu voltant.

 

Ultimament no m’ho deixo de preguntar: Quin teatre estem fent? Quin teatre ens deixen fer? I, sobretot, quin teatre ens deixem fer nosaltres mateixes?

 

Vull tancar-me durant una setmana amb un grup d’intèrprets, dramaturgs i directores i exercitar el múscul d'un teatre que dialoga amb urgència, coratge i consciència amb el món que l’envolta. Deixar enrera qualsevol prejudici, idea preconcebuda, o compromís amb cap altra cosa que no sigui establir un diàleg despullat amb el nostre ara i aquí.

 

Farem una peça en una setmana, de zero a cent, amb La Bella Vista de Horváth com a punt de partida, no tant a nivell argumental necessàriament sinó més com a referent espiritual. I finalment compartirem el resultat de la feina amb un grup d’amics i col·legues, on realment podrem posar a prova l’èxit del nostre repte.

 

En aquest taller vull posar en acció i compartir tot el bagatge de vint anys dirigint audiovisual i teatre, per descobrir plegats quines són les eines que tenim en aquest present per explicar el nostre present.

SE ALQUILA LA SALA PARA CURSOS Y EVENTOS

LA PALOMERA

Conde Borrell 121 (entre Sepúlveda y Gran Via)

Barcelona  08015

La sala de ensayo de la Palomera mide 10 x 9 metros

El espacio de linóleum es de 8x 7’5 metros con suelo de entarimado

La altura es de 5 metros, luz natural.

INFORMACION DE PRECIOS Y HORARIOS DISPONIBLES:

vero +34 655116630

verocendoya@hotmail.com

© 2023 by Urban Artist. Proudly created with Wix.com